We moeten kijken naar een maatschappij waar economische groei geen doel is, zo stellen milieu-activisten al jaren. Maar is dat zo? Uit cijfers blijkt dat in echt rijke landen het bosareaal toeneemt. 

Te veel goed nieuws over de natuur is slechte reclame voor natuurorganisaties. Want slecht nieuws scoort en brengt donateurs binnen. Toch is er wel degelijk goed nieuws te melden. In Brazilië is de ontbossing in tien jaar tijd wel niet tot staan gebracht, maar wel fors afgeremd.

Ging in 2004 nog 28.000 vierkante km bos verloren, in 2012 was dat nog maar 5.000 vierkante km meldt The Economist in een special over biodiversiteit. En dat lijkt niet toevallig samen te vallen met de economische groei die het land de laatste tien jaar heeft doorgemaakt.

Bij hoog inkomen meer bos

De mate van ontbossing hangt in grote mate samen met het inkomen per hoofd van de bevolking, zo laat deze grafiek zien. Zodra een land zich gaat ontwikkelen neemt het areaal bos af, maar boven een bepaalde grens, gemiddeld 18.500 dollar per jaar, neemt het areaal van bos toe.

Belangrijkste oorzaak is dat de bevolkingsgroei afneemt naarmate een land rijker wordt en daarmee ook de behoefte aan landbouwgrond. Naarmate een bepaald niveau van welvaart is bereikt, wordt er daarnaast in toenemende mate belang gehecht aan schoon water, biodiversiteit en dergelijke.

Economische groei is dus, in de eerste fasen van ontwikkeling inderdaad redelijk funest voor de biodiversiteit, maar zodra de bevolking een bepaald niveau van welvaart heeft ontwikkeld, komt economische groei het bos en de biodiversiteit juist weer ten goede.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl